Tips: vliegen met een baby of dreumes

Toen wij voor het eerst gingen vliegen met Fenne (toen 10 weken oud!), heb ik me suf gezocht naar de allerbeste tips. Ik vond het allemaal behoorlijk spannend. Hoe gaat dat allemaal? Krijgen we alle spullen wel mee? Gaat ze het hele vliegtuig bij elkaar krijsen omdat ze last heeft van haar oortjes? Wat nou als ze honger krijgt? Ondertussen hebben wij drie keer gevlogen met onze Madame: naar Chios, Marrakech en Chalkidiki. De hoogste tijd om (ook) mijn tips op een rijtje te zetten!

Goed om te weten
Vliegen met een baby (met kinderen tot twee jaar) is extra leuk. Want totdat je kindje 2 jaar is, mag hij/zij vaak gratis mee! Het komt wel eens voor dat je wel moet betalen met voor je kindje tot twee jaar, maar meestal zijn het dan alleen administratiekosten. Let er dan wel op dat jouw kindje bij jou op schoot zit en geen eigen stoel heeft. Bij de meeste maatschappijen mag een baby al vliegen als hij/zij 1 week oud is (check dit wel even goed van te voren!).

Baby vliegen
Deze afbeelding komt van Shutterstock.

Wandelwagen of Buggy mee?
Grote kans dat je een wandelwagen of buggy mee wil nemen. Houd er dan rekening mee dat je de meeste wandelwagens al moet inleveren bij het inchecken, vóórdat je door de douane gaat dus! Dat geldt voor wandelwagens en buggy’s die bestaan uit twee (of meer) delen en/of die je niet kunt inklappen. Dat betekent dat je achter de douane een hele tijd met je kindje op de arm moet lopen. Een fijne tip: neem een draagzak mee! Zo heb jij de handen vrij, wel zo makkelijk. Bij sommige maatschappijen mag je ook een Maxi Cosi meenemen, ook deze moet bij het inchecken worden afgegeven. Inklapbare buggy’s mogen mee tot aan de gate!

Opstijgen en dalen
Tijdens het opstijgen en dalen kunnen kindjes last krijgen van hun oortjes door het drukverschil. Tijdens onze vakantie in Marrakech had Fenne er behoorlijk veel last van, zo zielig! Om de pijn te verlichten kun je je kindje veel laten slikken, bijvoorbeeld door hem/haar iets te laten drinken of een beetje knijpfruit te geven.

Vliegen met een baby

Extra tip! Vlieg je vanuit Schiphol en heb je vertraging? Op Schiphol hebben ze een extra Babycare Lounge waar je je kleintje bijvoorbeeld in bad kan doen of waar hij/zij nog even kan slapen. Fijn!

Eten en drinken
Natuurlijk gaan de voedingen van jouw kleintje gewoon door. Geen probleem, de stewards en stewardessen helpen jou graag! Over het algemeen zijn ze erg vriendelijk en behulpzaam. Een flesje opwarmen is meestal dan ook geen probleem. Houd er wel rekening mee dat dit langer kan duren dan dat je thuis gewend bent. Ook een goede tip: neem een thermosfles mee met (gekookt) warm water voor je klein kindje. Een flesje is dan zo klaar!

Slapen
Wij hadden het geluk dat Fenne op 5 van de 6 vluchten redelijk veel sliep. Ze sliep dan lekker bij ons op schoot en voor we het wisten waren we al (bijna) op onze bestemming. Sommige maatschappijen hebben ook slaapwiegjes (een bassinet) in het vliegtuig. Wij hebben hier nog nooit gebruik van gemaakt, dus daar kan ik je helaas vrij weinig over vertellen. Behalve dan dat het me heel handig lijkt! Gelukkig kun je er wel alles over lezen in het blog ‘FAQ: Baby bassinet in het vliegtuig‘ van Gezin op Reis.

Vliegen met een dreumes

Vermaken
Wanneer je baby is veranderd in een dreumes, merk je misschien dat je kindje tijdens de vlucht minder slaapt en dat je je kindje wat meer moet vermaken. Tijdens de vlucht naar Chios sliep Madame bijna alleen maar. Tijdens de vlucht naar Marrakech had ze enorm veel last van haar oortjes en moesten we haar heel veel troosten en afleiden. Gelukkig zat er toen een man met een banjo naast ons, zo leuk! Toen we afgelopen zomer naar Chalkidiki vlogen, sliep ze veel en hing ze vooral heel erg de clown uit en speelde ze Kiekeboe! met onze achterburen. Is je kindje heel beweeglijk? Laat hem of haar dan nog even heel veel rennen en spelen voordat je het vliegtuig in gaat!

Luiertas
En dan heb je nog de luiertas, die je natuurlijk meeneemt als handbagage als je gaat vliegen met een baby.. Ik las verschillende blogs met tips over wat je allemaal mee moest nemen in de luiertas. En ik ben er nu al drie keer achter gekomen, dat dat gewoon veel te veel is! Onze luiertas zat op een gegeven moment zo ontzettend vol. We moesten er eerst van alles uit halen, voordat we konden vinden wat we nodig hebben. Geloof me.. Dat is echt niet fijn als ze NU honger heeft of NU een veels te volle luier heeft ;-). Dus mijn tip is: stop de luiertas niet veel te vol met allemaal spullen!

Wat is jouw beste tip voor het vliegen met een baby of dreumes?

 

Sharing is caring! Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

2 thoughts on “Tips: vliegen met een baby of dreumes

  1. Wij hebben met alle vier onze zonen steeds op zeer jonge leeftijd gevlogen. Je tip om vooral niet te veel mee te nemen kunnen wij hier alleen maar beamen. Zeker als je naar een bestemming gaat waar je veel van die dingen ginder kan kopen.
    Onze ervaring qua vliegen met een baby is vooral niet zenuwachtig maken. Je bent er en je kunt er niet weg. Dus stress is het laatste dat je kan gebruiken. Negeer dus vooral die boze blikken van mensen zonder enig begrip wanneer je nog maar het vliegtuig opstapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *